Handboek
Manege de Schutskooi
Home » Handboek Manege de Schutskooi
Welkom bij de Schutskooi! Paardrijden is een mooie sport, die in ons land door meer dan een half miljoen mensen wordt beoefend. Onze vereniging vindt veilig en verantwoord paardrijden erg belangrijk. Daarom hebben wij een aantal belangrijke adviezen en regels over (gebruik van) de accommodatie, uitrusting, lessen op een rijtje gezet. Graag willen wij je vragen deze adviezen en regels op te volgen. Heb je er vragen over, laat ons dat dan weten.
Als er al een preventieve maatregel van belang is, dan is het wel het dragen van een veiligheidshoofddeksel. Wie kiest voor deze fantastische sport, kiest ook voor de risico’s die daarbij aanwezig zijn. In meer dan de helft van de gevallen is het ongeval te wijten aan een val van het paard. Draag daarom altijd een veiligheidshoofddeksel met een CE-markering en het EN 1384-teken. Dit hoofddeksel heeft in ieder geval een harde schaal en een kinband voorzien van een veiligheidssluiting.
Ook bij het dragen van kleding spelen veiligheidsaspecten een rol. Zo voorkomen goede laarzen dat de laars bij een eventuele val in de stijgbeugel blijft vastzitten. Draag daarom altijd:
- (Rij)laarzen die een goede beenligging bevorderen en de nodige bescherming bieden. Draag laarzen met gladde, doorlopende zolen en een hak (of jodhpur-laarsjes met chaps) en let op de goede pasvorm.
- Kleding die armen en benen zo goed mogelijk beschermt. De kleding moet voldoende bewegingsvrijheid bieden maar mag niet met alle winden gaan meewaaien. Onderkleding en met name de broek moet glad aansluiten, omdat plooien vervelend kunnen inwerken op de huid. Draag te paard een echte rijbroek. Bedenk bij de aanschaf van een echte rijbroek dat voor wedstrijden een bepaalde kleur verplicht is.
Wanneer je kampt met bepaalde gezondheidsklachten dan is het goed dat onze instructeurs hiervan op de hoogte zijn. In geval van nood weten zij hoe te handelen.
Heb je nog vragen, stel ze gerust aan de bestuursleden.
- Aanwezigen op het terrein dienen zich rustig te gedragen en dienen op veilige afstand van de rijbaan te blijven. Zij mogen zich niet ongevraagd met de gang van zaken tijdens het rijden/instructie bemoeien.
- Niet rennen of schreeuwen rondom de rijbaan.
- Deuren van de manege altijd gesloten houden als er paarden/pony’s in de manege aanwezig zijn.
- Buitenrijbaan altijd gesloten houden als er paarden/pony’s in de buitenrijbaan aanwezig zijn.
- Honden zijn welkom, mits aangelijnd.
- De gangen dienen netjes te zijn en vrij van obstakels, harnachement, poetsspullen e.d. Gereedschap e.d. moeten direct na gebruik worden opgeruimd.
- Met uitzonderingen van de locaties die daartoe expliciet zijn aangewezen, geldt voor het gehele terrein een rookverbod.
- Ouders/verzorgers van kinderen dienen hun kinderen in de gaten te houden, en te attenderen op de gevaren/ risico’s van het spelen op een hippische accommodatie.
- Het is niet toegestaan om op foerage (stro-, hooi- en kuilbalen), opgeslagen materialen en machines te spelen.
- Tijdens het rijden op het terrein of daarbuiten is het dragen van een veiligheidscap en rijkleding met daarbij behorend voor de paardensport passend schoeisel, verplicht.
- Paarden/ pony’s rond laten rijden met (on)ervaren bezoekers/gasten er op, mag alleen onder toezicht gebeuren en zij dienen de rijbaanregels te kennen en daar naar te handelen.
- Ongevallen met lichamelijk letsel dienen te worden gemeld bij één van de bestuursleden.
Het bestuur heeft het recht om een bezoeker die handelt in strijd met de bepalingen van deze huisregels, de toegang met onmiddellijke ingang te weigeren.
- Ruiters worden nadrukkelijk verzocht om niet alleen in de manege aanwezig te zijn tijdens het beoefenen van de paardensport.
- Ruiters worden verzocht een mobiele telefoon bij zich te dragen, deze mag alleen in spoedgevallen worden gebruikt, maar niet tijdens het rijden.
- Tijdens het rijden worden de rijbaanregels in acht genomen.
- Tijdens de les mag er geen discussie gevoerd worden met de instructeurs.
- Aanwijzingen van de instructeurs dienen door iedereen te worden opgevolgd.
- Er mag te paard niet gerookt en gesnoept worden.
- Alcoholgebruik voor en tijdens het paardrijden is niet toegestaan.
- Na het rijden de mest opruimen van uw paard.
- Het gebruikte harnachement van iedere combinatie dient goed onderhouden te zijn en minimaal 1 keer per maand gecontroleerd te worden op gebreken en slijtage.
- Zadels dienen uitgerust te zijn met goed functionerende ophanghaken voor de stijgbeugels
Voor beginnende ruiters en nieuwe leden geldt:
- De rijvaardigheid van nieuwe leden wordt in de praktijk beoordeeld door de instructeur. De instructeur deelt ruiters naar hun niveau in bij de verschillende lessen.
Het bestuur heeft het recht om een bezoeker die handelt in strijd met de bepalingen van deze huisregels de toegang met onmiddellijke ingang te weigeren.
- Instructeur moet gediplomeerd zijn.
- Leswisselingen moeten op een ordelijke en veilige manier plaatsvinden.
- De ruiter dient tijdens de leswisseling naast het paard te lopen.
- Tijdens de wisseling mag er maximaal 1 begeleider per combinatie de rijbaan in.
- Op- en afstijgen dient op de AC-lijn te gebeuren. De paarden dienen op voldoende afstand van elkaar te staan en met de hoofden in dezelfde richting.
- Onbevoegden mogen zich niet in de rijbaan begeven.
- Maximaal 12 ruiters per les.
- De instructeur moet de ruiters in de gaten houden of alle regels worden nageleefd.
- In de rijbaan mogen geen voorwerpen staan die de veiligheid nadelig beïnvloeden.
- Tijdens de springlessen mogen geen losse beugels aan de staanders hangen, tenzij de bomen erop liggen.
- Bij een breedtesprong moeten de middelste (triplebar) en achterste bomen ondersteund worden door FEI goedgekeurde veiligheidslepels.
Intern alarmeren
Meld onverwachte en levensbedreigende situaties bij: Rieky Steenbergen 06-51502987.
Extern alarmeren (belangrijke telefoonnummers)
- Landelijk alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance als elke seconde telt 112
- Politie: géén spoed 0900-8844
- Brandweer St Michielsgestel: géén spoed 088-0208208
- Huisartsen praktijk Berlicum 073-5036350
Milrooijseweg 57 Berlicum - Weekenddienst centrale huisartsenpost 0900-8860
- Apotheek Berlicum 073-5033231
Milrooijseweg 45 Berlicum - Apotheek buiten openingstijden (JBZ) 073-5535999
- Ziekenhuis met EHBO-post: 073-5532000
Jeroen Bosch Ziekenhuis
Henri Dunantstraat 1
5223 GZ ’s-Hertogenbosch - Tandarts: Toorenman 073-5031746
Apollostraat 13A Berlicum - Paardenpraktijk Heeswijk: 0413-292427
- Hoefsmid: Johan van Veghel 06-15532221
- Gemeente St Michielsgestel: 073-5531111
Geef bij de melding aan 112 door:
- Eigen naam
- Wat voor hulp nodig is: Politie, brandweer, ambulance
- Aantal slachtoffers
- Wat er gebeurd is (oorzaak ongeval)
- Wat de slachtoffers mankeren; met name toestand van vitale functies (ademhaling, bloedcirculatie, bewustzijn)
- Exacte locatie waar hulp moet komen
- Telefoonnummer van de ongevallocatie
Als er een ambulance naar u onderweg is:
- Zorg er dan voor dat de toegangswegen vrij zijn en
- Ga aan de weg staan om de ambulance op te vangen
Voor minder spoedeisende hulp niet direct het alarmnummer bellen. In de regel kan men gewoon contact opnemen met de huisarts of andere deskundigen.
Wanneer wel 112 voor hulp inroepen: Ernstige ongevallen, botbreuk, hartinfarct, ernstige benauwdheid, ernstige brandwonden, verdrinkingsverschijnselen, ernstige verwondingen, vergiftiging en… wanneer u ook maar enigszins twijfelt!
Adres gegevens Manege
Naam manege: De Schutskooi
Adres manege: Laar 6 in Berlicum
Telefoonnummer manege: 073-5032353
Manege de Schutskooi doet er alles aan om de activiteiten zo veilig mogelijk te laten verlopen. Helaas is een calamiteit nooit uit te sluiten. Om ingeval van calamiteiten, bijvoorbeeld een ongeval of het uitbreken van brand, zo doelmatig mogelijk te werk te gaan, is er een calamiteitenplan opgesteld.
De bedrijfshulpverleners en EHBO-ers zijn van het plan op de hoogte en zullen zorg dragen voor eventuele slachtoffers, veiligheid voor overige aanwezigen, ontruiming, blussen van brand en dergelijke.
In geval van een calamiteit: Probeer kalm te blijven en volg altijd de aanwijzingen van de instructeur/bedrijfshulpverleners op.
Indien er een ontruiming plaatsvindt, verzamel dan op het parkeerterrein voor bij de manege. Blijf daar wachten tot nader bericht volgt.
Indien er geen georganiseerde activiteiten plaats vinden, zijn er geen bedrijfshulpverleners en EHBO-ers aanwezig. Voor noodgevallen is er in de kantine achter de bar, een telefoon aanwezig. Zorg ervoor dat je altijd een mobiele telefoon bij je draagt.
In elke rijbaan hangt een EHBO-koffertje, in de kantine achter de bar hangt een grote EHBO-koffer. Gebruik de grote EHBO-koffer alleen bij spoedgevallen. Registreer op de “controlelijst EHBO-koffer gebruik materialen” wat en hoeveel van een product is gebruikt.
Een uitgebreide beschrijving van de te ondernemen acties is opgenomen in het calamiteitenplan. Dit plan ligt ter inzage achter de bar in de kantine. In het plan is tevens een lijst opgenomen met belangrijke telefoonnummers.
Wanneer er een ongeval met lichamelijk letsel heeft plaatsgevonden buiten de verenigingsactiviteiten om, meld dit dan altijd bij een van de bestuursleden. Zij zorgen voor het invullen van een registratieformulier en eventuele maatregelen.
Voor iedereen geldt: Alcoholgebruik tijdens werkzaamheden/diensten die verricht worden op de terreinen van “Manege de Schutskooi” is niet toegestaan.
- Het is aan de instructeur om te beoordelen of een ruiter voldoende gekwalificeerd is om in een groep een buitenrit te maken (openbare weg of natuurgebied).
- De groep moet worden begeleid door een ruiter die, naast voldoende kennis en ervaring om leiding te geven aan een groep, tevens in het bezit is van een instructeursdiploma of geldig ruiterbewijs.
- De begeleider dient bekend te zijn met de te rijden route.
- De leider van de groep moet de ruiters van de groep voor vertrek instrueren over de commando’s die onderweg worden gegeven en over algemene gedragsregels bij een val van een ruiter, het op hol slaan van een paard en dergelijke.
- De leider van de groep beschikt over een mobiele telefoon met het alarmnummer en de nummers van de manege en de dierenarts.
- De leider van de groep heeft een reserve beugelriem en een scherp zakmes.
- Een groep die naar buiten gaat mag niet groter zijn dan 10 ruiters in totaal.
- Ruiters die op hun eigen paard naar buiten gaan, worden gestimuleerd het ruiterbewijs te behalen.
- De huisregels en rijbaanregels gelden ook voor buiten rijden, voor zover van toepassing.
- Bij het rijden in het donker of schemer dient de ruiter de wettelijk verplichte verlichting te voeren. De ruiter moet licht voeren dat rood licht naar achteren straalt en wit of geel licht naar voren.
- Het dragen van reflecterend materiaal door paard en ruiter wordt sterk aanbevolen.
- Bij buitenritten met minder ervaren ruiters is de aanwezigheid van een ervaren ruiter gewenst, ter ondersteuning van de begeleider van de groep
Indien u klachten heeft over het naleven van de veiligheidseisen op onze accommodatie, horen we dat graag zo spoedig mogelijk. Op deze wijze kunnen we een eventuele onveilige situatie snel oplossen. Alle klachten behandelen wij op dezelfde manier:
- Dien uw klacht mondeling in bij één van de bestuursleden. Indien er geen overeenstemming wordt bereikt, dan kunt u uw klacht binnen twee weken schriftelijk indienen bij de voorzitter van de RV De Cowboys. De klacht dient duidelijk omschreven te worden met een heldere onderbouwing van uw standpunt en kan nooit anoniem ingediend worden.
- Binnen twee weken ontvangt u schriftelijk een antwoord door of namens het bestuur van de hippische accommodatie.
- Indien u zich niet kunt vinden in het antwoord of u heeft klachten over aangelegenheden rondom veiligheid en/of het veiligheidscertificaat in het algemeen, en kunt u hierover geen overeenstemming bereiken met het bestuur, dan kunt u deze uitsluitend schriftelijk en niet anoniem indienen bij het secretariaat van Stichting Veilige Paardensport, Postbus 3040, 3850 CA Ermelo.
- Stichting Veilige Paardensport zal u binnen twee weken informeren over de wijze waarop uw klacht wordt behandeld.
Geef uw vragen, klachten en ideeën op het gebied van veiligheid door aan een van onze instructeurs, bestuursleden of overige manegemedewerkers. Wij kunnen dan verbeteringen in gang zetten!